Algemeen

Speciaal voor de jeugdleden hebben we hier belangrijke informatie op een rijtje gezet. Het hele jaar door organiseren we leuke activiteiten voor de jeugd. Houd dus de activiteitenkalender goed in de gaten.

Activiteiten

Het hele jaar door worden er verschillende activiteiten georganiseerd. Dit wordt niet alleen door de Jeugdcommissie gedaan, maar ook met ondersteuning van de ouders van de tennisspelende jeugd. Vele handen maken immers licht werk.

• Uitje met de jeugd
• Ouder-kind toernooi
• Mentortennis
• Clubkampioenschappen
• Toernooi

Dus kijk regelmatig op deze website of op de facebook pagina van TC Annen.

Tennislessen

De tennislessen worden gegeven door Tennisschool Westlaren. Je kunt kiezen tussen zomertraining en jaartraining.

Tenniskids

Tenniskids is hét KNLTB tennisprogramma voor kinderen t/m 12 jaar. Met speciale ballen, rackets, banen en oefeningen leert zelfs de jongste jeugd de sport razendsnel te spelen. Kinderen worden direct in een team met leeftijdsgenootjes geplaatst. Zo maken ze snel nieuwe vriendjes en werken ze samen naar duidelijke doelen toe. Dat is niet alleen goed voor de fysieke, maar ook voor de sociale vaardigheden. Plezier en samenspel; daar draait het om bij Tenniskids.

Binnen Tenniskids:

  • Spelen kinderen al heel snel wedstrijdjes;
  • Worden kinderen meteen opgenomen in een team;
  • Leren kinderen op een leuke manier de juiste techniek:
  • Ontwikkelen ze zich niet alleen met het racket maar in hun algehele coördinatie en sportbewustzijn.

TCA is een tenniskids vereniging en contactpersoon hiervoor is:

Margot Bruggeman Functionaris Tenniskids

Blauw, rood, oranje, groen en geel

Tenniskids is geheel afgestemd op de leeftijd en mogelijkheden van kinderen. Daardoor leren ze het spel razendsnel spelen. Vier kleuren brengen hun vooruitgang in kaart: blauw, rood, oranje en groen. Bij iedere kleur horen andere leeftijden, baangroottes en balsoorten.

Blauw

Speciaal voor de jongste jeugd is er Tenniskids Blauw. In deze eerste fase maken kinderen van 4 tot 6 jaar kennis met het tennisspel en de vereniging, waarbij plezier centraal staat. Met verschillende eenvoudige en speelse oefeningen ontwikkelen de kinderen hun eerste bal- en racketvaardigheden. De oefeningen, zoals tikspelletjes en balspelletjes met en zonder racket, zijn volledig afgestemd op de leeftijd van het kind. Daarbij zijn er vier verschillende thema’s ontwikkeld in de belevingswereld van het kind; dierentuin, ridders & prinsessen, circus en op vakantie. Na afloop ontvangen de kinderen een diploma.

Rood

In Tenniskids Rood maken kinderen t/m 8 jaar verder kennis met het tennisspel. Ze leren de basisvaardigheden op het gebied van bewegen en coördinatie. Kinderen van 8 jaar kunnen in rood of oranje spelen, de trainer adviseert of een kind qua niveau eerder of langer in een kleur speelt. Kinderen die tennissen in rood maken kennis met leuke activiteiten en spelen korte wedstrijden in de Tenniskids competitie: de Rode competitie. Daarnaast kunnen zij meedoen aan korte toernooitjes, vaak van een dag of dagdeel. Er wordt in rood gespeeld met een zachte rode bal op een minibaan (6×12 meter). Het racket is tussen de 43 en 58 cm.

Oranje

In de volgende fase van Tenniskids wordt gewerkt aan de verdere ontwikkeling. De kinderen (8 t/m 10 jaar oud) leren nieuwe slagen en technieken die hen helpen om uiteindelijk te kunnen spelen op een grote baan. Er wordt gespeeld op een driekwartbaan (een volledige baan die in de lengte is ingekort tot 18 meter). Er wordt gespeeld met een bal die geschikt is voor het spelen op een driekwartbaan (zachter en lichter dan een gele tennisbal). Het racket is tussen de 56 en 63,5 cm. De wedstrijden worden steeds langer en in deze fase kunnen kinderen deelnemen aan de Tenniskids competitie Oranje competitie. Ook kunnen kinderen in oranje meedoen aan toernooitjes, dit zijn meestal eendaagse toernooitjes.

Groen

Dit is de laatste fase in de voorbereiding op ‘hele baan’ tennis. De kinderen zijn 10 t/m 12 jaar oud. Kinderen in deze leeftijd zijn groter en in staat om de hele baan te bestrijken. Er wordt dan ook op een ‘hele baan’getennist. Bij de dubbels wordt er gespeeld in het dubbelveld, dus inclusief de tramrails. Technieken, tactieken en atletisch vaardigheden worden in deze fase verder ontwikkeld. De wedstrijden worden weer wat langer en het wedstrijden spelen speelt een steeds belangrijkere rol. De Tenniskids competitie die bij deze fase hoort is de Groene competitie. De groene toernooitjes die worden georganiseerd zijn vaak over meerdere dagen verspreid zijn. Tevens zijn groene toernooitjes soms gekoppeld aan een open jeugdtoernooi. Er wordt in groen gespeeld met een langzame groene bal die geschikt is voor tennis op een hele baan en met een racket dat tussen de 63,5 en 66 cm lang is.

Junioren

Na groen zijn kinderen helemaal klaar om op een hele baan te tennissen met de bekende gele bal. Ze beheersen de juiste techniek om op een heel veld rally’s te spelen. De kinderen in de leeftijd van 11 t/m 17 jaar kunnen dan ook mee gaan doen aan de KNLTB Junioren competitie in het voor- en najaar.

Lidmaatschap

Als lid bent kan je van 1 april tot 1 november onbeperkt vrij tennissen (afhankelijk van het weer, bij vorst mag er enkele dagen niet getennist worden). Ook kan je deelnemen aan clubactiviteiten zoals onderlinge wedstrijden, ouder en kind toernooi en competities. Voor enkele van deze activiteiten kan nog een kleine bijdrage gevraagd worden. Het lidmaatschap bedraagt voor jeugdleden tot 18 jaar €55,- per jaar. Het inschrijfgeld voor nieuwe jeugdleden is € 5,- .

Bij het lidmaatschap zijn nog geen lessen inbegrepen.

Jeugd Commissie

De jeugd commissie bestaat uit de volgende personen:

Rik Bruggeman Voorzitter
Esther Dijksma Lid
Margot Bruggeman-den Uyl VCL jeugd
Gieneke Rienks Lid
Lydian Tuinman Teamcaptain
Annen 1
Jongens Geel
06-53307485

Competitie

De Worldtour is de competitievorm die de KLNTB organiseert voor de jongste jeugdleden. Er bestaat een Worldtour Rood voor kinderen die net begonnen zijn met tennis en met rode ballen spelen (leeftijd min. 4 – max. 11 jaar), en een Worldtour Oranje voor kinderen die met oranje ballen spelen (leeftijd 6 – 13 jaar).

De Worldtour is een leuke, speelse manier om wedstrijdjes tegen kinderen van andere verenigingen te leren spelen. Er is een Worldtour in het voorjaar en in het najaar, de wedstrijddagen zijn altijd op zondag en duren 2 uur (Rood) tot 3 uur (Oranje). Er wordt zowel thuis bij TC Annen gespeeld als uit bij andere verenigingen. Er zijn voor de jeugdleden geen deelnamekosten aan de Worldtour verbonden.

Een Worldtourteam bestaat uit max. 6 deelnemers. Bij TC Annen stelt de Worldtourcoördinator samen met de trainer de teams samen. Daarbij wordt rekening gehouden met niveau en vriendjes/vriendinnetjes.
Alle informatie over de Worldtour, maar ook over Rood, Oranje en Groen spelen vind je op de tenniskids site van de KNLTB.

Welpentennis

Sinds een paar jaar organiseert TC Annen welpentennis voor kinderen tussen 4 en 7 jaar (groep 1,2 en 3). Welpentennis is dé ideale manier om op een speelse en vooral leuke manier kennis te maken met de tennissport. Naast slag- en balvaardigheid wordt veel aandacht besteed aan de oog- hand coördinatie en motorische vaardigheden met behulp van diverse gooi- en vangspellen. Gezonde beweging in de buitenlucht met veel spelvormen staan garant voor een leuke kennismaking met tennis en een hoop plezier! Binnen het jeugdtennis zijn leeftijdsgroepen ingedeeld in kleuren (zie elders op deze site) Het welpentennis is hier een voorloper op.

De trainingen

De trainingen worden verzorgd door een trainer van Tennisschool Westlaren en vinden plaats op de banen van het tennispark van TC Annen. Materialen en rackets worden door de organisatie geregeld. Voor de deelnemers is makkelijk zittende (sport) kleding aan te raden met schoenen zonder noppen. De trainingen op vrijdagmiddag zullen naar verwachting plaatsvinden tussen 14.15 uur en 15.15 uur.

Trainingsdata

Welpentennis wordt elk jaar 5 keer georganiseerd. De specifieke data zullen jaarlijks geplaats worden op de website en er zal een flyer rondgestuurd worden.

Kosten

De kosten voor het welpentennis bedragen €25,- per kind. Het is bij welpentennis niet nodig om lid te zijn van de vereniging waardoor we de kosten tijdens de kennismaking laag kunnen houden. Is het welpentennis afgelopen en smaakt het naar meer? Dan verwelkomen we je graag als nieuw lid van onze club!

Meer weten?

Wil je nog meer weten over welpentennis? Stuur dan een email naar de organisatie: jeugdtennisannen@gmail.com 

Mentortennis

Elk jaar organiseert TC Annen, en ook dit jaar weer, de zeer populaire Jeugd-Mentor trainingen op vrijdagmiddag! En net als voorgaande jaren doen er dit jaar ook weer veel jeugdleden mee uit de jeugdcategorieën Rood, Oranje, Groen en Geel.
De mentorlessen starten vanaf 15:15u. Tijden en indeling komen tijdig op de website te staan.
Voor eten en drinken wordt gezorgd door de ouders. Voor de groepen rood en oranje is er een snack en limonade. Voor de groepen Groen en Geel is er avondeten en drinken geregeld om 19:00u.
Om de tenniskloof tussen jong en oud zo klein mogelijk te houden doen er enkele seniorleden mee met de wat oudere jeugdleden! Zowel jeugdleden als senior leden leren van elkaar wat tot een mooie “win-win” situatie leidt!